Prosteli nevinovate

vali

Active Member
Moderator
Cei trei purcelusi :) ...
Dupa "cafteala" pe care au luat-o de la "d-na Grindina", isi revin destul de bine. Desi niciunul nu depaseste 13 cm, piatra i-a nimerit din plin.
 

vali

Active Member
Moderator
Batuti de soarta n-au fost... doar de grindina! :)
Si cum frunzele atinse de piatra incepusera sa cedeze (pete, zgarieturi, ingalbeneli, "chestii, socoteli") si sa cada din proprie initiativa, iar acest fapt a dus la activarea mugurilor terminali, a trebuit sa intervin. Am dat jos toate frunzele! Nu e o defoliere "standard", ci una facuta ca sa inteleaga cine-i stapanul in casa :) E destul de tarzie, dar nu aveam niciun interes sa ma extind in afara perimetrului deja stabilit, asa ca trebuia sa "tai elanul" mugurilor de varf ce primisera semnalul "La lupta baieti!!!"


Si tre' sa recunosc, intotdeauna mi-au placut mai mult copacii goi.
Si nu numai copacii... :giggle:

EDIT: Pe ramurile salciei se vad mai bine urmele pietrelor.
deh, e alt calibru...
Dar si pe copaceii mai "mini", efectele se simt, chiar daca nu se vad la fel de clar.
 

vali

Active Member
Moderator
Dap... dar mai nasol e cand ramane doar sufletul de tine :rofl: (bine, nu e cazul meu, eu inca mai misc dintr-un picior, acolo...).
 

sicora fabian

Active Member
Mai, dar ce-a fost acolo? A adunat sf Ilie gheata cu galeata si a varsat-o direct pe copaceii tai? Ori a batut vantul spre geam si de acolo a cazut toata pe ei?! Parca-s rani de la ger.
 

vali

Active Member
Moderator
sicora fabian a spus:
Mai, dar ce-a fost acolo?
Nu stiu.. dar indiferent ce-o fi fost, n-a reusit. Adica, n-am auzit sa fi scazut populatia Bucurestiului... :)
Asa ca ar trebui sa mai incerce nea Ilie asta sau cine-o fi fost...
 

sicora fabian

Active Member
Sa incerece dar slabe sperante, Vali, nu stii ca incercarea moarte n-are? :(
Dar macar sa te anunte sa-ti poti baga plantutele la adapost! :)
 

vali

Active Member
Moderator
Revenind la ranile cu suprafata mare:
Am facut controlul pe la ulmii pumila si am constatat ca lucrurile se misca bine.
Una e deja inchisa complet:

Alte doua sunt pe drumul cel bun, dar va mai dura ceva timp...

Pe acestea din urma nu le-am redeschis si nici nu le-am mai acoperit cu pasta sigilanta.
 

sicora fabian

Active Member
Ma intreb ce se intampla sub calus! Putregaiul nu-si continua "treaba"?
Intrand in albumul tau, normal ca am mai tras cu ochiul pe ici pe colo! :evil:
Si am observat ca la marcotajul aerian tu folosesti doua metode rizogene - inelarea si strangularea! Este bine de tinut minte. Mersi!
 

vali

Active Member
Moderator
In unele cazuri am mai folosit si "marcotajul in fusta" (cred ca asa se cheama). Taietura se face ca in imagine, doar ca nu e unica, ci sunt mai multe de jur imprejur http://www.gardensimply.com/graphics/layr2.jpg Tin minte ca la hibiscus metoda asta mergea mai bine decat inelarea simpla.

Cu putregaiul... e discutabil. Logica spune ca ar trebui sa lucreze in continuare si sa atace tesutul. Practica a demonstrat ca nu se intampla intotdeauna asa. O planta sanatoasa creeaza bariere.
Tin minte o discutie pe un forum intre "oameni grei" :) : bonsaisti de talie, specialisti (printre care un fitopatolog si-un micolog), alti pasionati cu tone de experienta. Se ridicase aceeasi problema: ce se intampla sub o rana neprotejata care se inchide in cele din urma? Evident ca erau pareri impartite; unii erau net pt sigilarea ranii, curatarea si eliminarea oricarei urme de tesut mort, etc. Altii (printre care si Walter Pall, mi-aduc bine aminte pt ca era printre cei mai vehementi :) ) care spuneau ca nu protejeaza niciodata ranile mari si cu toate astea nu au avut niciodata probleme. Cel putin, nu la modul ca putregaiul ar fi lucrat prin interior si ar fi afectat planta.
Apoi, s-a dezvoltat un pic si s-a pus si problema "copacilor goi pe dinauntru". Dupa o anumita varsta, orice copac incepe sa "moara din interior". Cu toate astea, planta o duce bine-mersi si poate trai inca alte sute de ani in continuare, asa gaunos, pt ca traseul sevei nu este afectat; intr-o planta viata pulseaza la suprafata, nu in profunzime. Problemele incep abia cand nu se mai poate sustine si moare pentru ca se prabuseste sub propria greutate. In bonsai nu se pune aceasta problema, proportiile sunt altele, greutatea nu joaca un rol important.
Nu s-a putut ajunge la o concluzie de genul "cum e mai bine?".
In final, s-a cazut de acord ca fiecare poate proceda cum crede de cuviinta sau cum a fost obisnuit :); cine vrea sa sigileze, sa sigileze! cine vrea sa lase ranile deschise, s-o faca!
 

sicora fabian

Active Member
In ceea ce priveste "fusta"(n-am mai auzit acest termen, dar se preteaza), probabil - chiar sigur, calusul lucreaza mai bine fiind acoperit de coaja.
in ceea ce priveste "barierele", o planta nu le poate crea in lemnul "mort", batran, pentru ca acolo nu mai sunt celule meristematice, nediferentiate, care sa o creeze. Eram doar curios si subscriu si eu - cum cred ca ai facut si tu, concluziei acelor "grei"!
Am vazut si examinat teii din parcul Copou care au cazut la furtuna si nu numai! Erau ca un tub, cu radacinile prinse doar pe exterior. Ma asteptam ca la colet sa fie plin iar radacinile sa porneasca de peste tot, cum ar fi normal. La cei batrani au putrezit radacinile de pe centru si au ramas doar cele perimetrale.
Cand se toaleteaza o scorbura, se racleaza tot interiorul pana la lemnul sanatos, se dezinfecteaza si abea apoi se plombeaza. Deci daca sigilarea ranii se face corect, cu netezirea suprafetei si tratarea ei (in cazul in care pasta nu contine deja un fungicid), n-ar trebui sa fie probleme - teoretic! :rofl:
Eu pot sa-ti spun ca la ai mei, la toate ranile mari, putregaiul avenseaza! Anual il curat si-l dezinfectez si tot imi da cu flit! :evil:
Insa am vazut bonsai de zeci de ani care sigur au avut ceva interventii majore la viata lor si erau bine-mersi! Sigur, intr-o esenta moale, putregaiul avanseaza mai repede.
 

vali

Active Member
Moderator
Este foarte posibil ca termenul de "fusta" sa-l fi preluat involuntar din engleza. Citind tot ce-mi cade in mana (despre bonsai, desigur) si majoritatea textelor fiind in engleza, cred ca fara sa-mi dau seama mai preiau din denumiri asa cum sunt acolo :oops: .
Normal ca barierele sunt create in si de tesutul viu. La urma urmei, acolo si sunt necesare :incapatanat:
Pasta contine un fungicid, insa n-as putea spune cu mana pe inima ca este deosebit de eficient. Probabil ca intr-o oarecare masura ajuta. Iar aici, asa cum foarte bine spui, mai intervine si esenta lemnului. Intr-un ulm, lemn-cainesc sau tei, sansele ca interiorul trunchiului sa fie mancat de putregai (chiar si cu o sigilare ingrijita) sunt foarte mari. La un ienupar, paducel sau porumbar, sansele sunt undeva pe langa zero :) .
Dar, la urma urmei, trebuie sa lasam si copacelului libertate de exprimare... Daca vrea el sa putrezeasca si se simte bine asa, putem gasi o forma care sa-l puna mai bine in valoare si sa-l mentinem si sanatos in acelasi timp. Daca nu vrea sa putrezeasca, nicio problema, suntem de acord si cu varianta asta si cautam moduri de exprimare in consecinta :)
 

sicora fabian

Active Member
Eh . . . teorii, pe mine practica ma omoara! :rofl:
Sa traiasca ai mei vreo 20 de ani, ca voi fi prea bucuros indiferent daca putregaiul avanseaza sau nu! :mrgreen:
 

vali

Active Member
Moderator
Corect... :D

Tot despre rani de suprafata mare, dar intr-o cu totul alta abordare: folosirea lemnului mort ca mijloc de imbatranire artificiala.
E o alta salcie... cu un trunchi cioturos, cu ramuri scurtate neglijent, cu o suprafata destul de mare de lemn expus (ca urmare a taierilor din primavara), pentru care caut inca rezolvari.
Inainte de operatie si dupa Diferenta nu este semnificativa la o vedere de ansamblu.
Trunchiul inainte si dupa o degrosare in care am eliminat doar lemnul care se dorea EL eliminat Va fi in continuare prelucrat la o data viitoare.
Un ciot si dupa prelucrare
Un alt ciot si dupa
In rest, nu a patit nimic pentru ca nu sunt inca lamurit cu forma pe care o va avea si unghiul la care va fi plantata in final.
Deocamdata, principalul e sa treaca cu bine peste caldurile astea...
 

vali

Active Member
Moderator
O stanca atipica cu doi puiutzi de ienupar infipti in ea.
Sa vedem ce-o sa iasa...

Deocamdata, ienuperii sunt doar pusi acolo. Abia dupa ce imi vor da semne ca le convine situatia, voi incepe sa le dau o forma.
 

vali

Active Member
Moderator
Ciotul, dupa ce a fost "frezat", a fost tratat cu polisulfura de calciu. De aici tenta aceea galbuie. Dupa ce se usuca, se albeste.
sicora fabian a spus:
"Stanca atipica" parca-i din SF-uri!
Pai e adusa de pe Pandora :) . Cum de-am uitat sa va spun? :p
 

sicora fabian

Active Member
Mie-mi pare verde, insa pe al doilea - cel cu "scorbura", se vede ca s-a albit!
Deci polisulfura de calciu!? Probabil il intareste? Dai mai multe detalii, te rog!
 
Sus